Debandzooi
Image default
Onderwijs

Eigentijdse muziekactiviteiten op school

Muziek op school

Van alle kunstvormen die je leerlingen kunt aanbieden, is muziek één van de belangrijkste. In ieder mens zit muziek. Door leerlingen op jonge leeftijd al te laten ervaren wat muziek kan betekenen, gaan ze met een krachtige tool in hun gereedschapskist het volwassen leven tegemoet. Muziek is namelijk een fantastische manier om uitdrukking te geven aan wie je bent, om emoties op een constructieve manier vorm te geven én om in aanraking te komen met hoe anderen de wereld ervaren.

Aansluiten bij de leefwereld van leerlingen

Als je leerlingen enthousiast wilt maken voor muziekonderwijs, kun je niet zomaar met alle muziek activiteiten aan komen zetten. Het is belangrijk om muziekgenres te kiezen die aansluiten bij de leefwereld van jongeren. Dan hoef je geen weerstand te overwinnen en geven leerlingen zich meteen over aan de activiteiten. En dat is helemaal niet zo ingewikkeld: de leefwereld van jongeren zit namelijk vol met muziek!

Rappers en hiphoppers

Rap en hiphop zijn helemaal van nu. Veel van de muziekhelden van leerlingen zijn dan ook actief in deze genres. Haal een rapper in de klas die leerlingen leert hoe ze hun visie omzetten in ritme en woorden en je hebt gegarandeerd een succes te pakken. Wedden dat de leerlingen binnen een paar uur staan te dringen voor het podium om te laten horen wat ze gemaakt hebben? Maar ook dans is een fantastische manier om aan de slag te gaan met muziek. Laat leerlingen bijvoorbeeld een choreografie instuderen op één van hun favoriete hiphop-nummers: wie o wie heeft de coolste moves?

Muziek en digitale media

Ook digitale media zitten vol muziek. We zien dit als volwassenen misschien lang niet altijd als verrijkend, maar feit is dat leerlingen helemaal weg zijn van lipdubs en tiktok-dansjes. Hoe leuk is het dan om niet altijd voor klassieke dansworkshops te kiezen, maar in plaats daarvan samen met de leerlingen op onderzoek te gaan: waarom gaat het ene filmpje viral en het andere niet? Niet consumeren, maar creëren: wat een transformatie!

https://www.grotebroer.nl