Debandzooi
Image default
Bedrijven

Werken in de schuldhulpverlening

Schuldhulpverleners, bemiddelaars tussen de schuldenaar en de schuldeiser voor mensen die in financiële problemen zitten. Het doel van een schuldhulpverlener is het vinden van een oplossing in problematische schuldsituaties van hun cliënten. Wanneer er een oplossing is bedacht moeten er wel een paar zaken kloppen. De cliënt moet in de toekomst in staat zijn om zonder schulden ver te kunnen leven. Ook moeten alle schuldeisers hun medewerking willen verlenen voor een maximale duur van drie jaar zodat die cliënt het kan volhouden. 

Als die situatie enigszins stabiel is komt een cliënt in een stabiliseringstraject, hierbij wordt er een budget opgesteld voor de cliënt. Hierna is er sprake van een budgetbeheer, de inkomsten en uitgaven worden hierbij door een extern persoon onder controle gehouden. Dit wordt meestal toegepast als een cliënt niet in staat is om zijn eigen geld te beheren. Er zijn nog strengere vormen van beheer, hierbij komt er eerst een rechter bij kijken.  

Schuldhulpverleners geven ook advies. Dit is het geval wanneer er sprake is van een situatie waarbij de cliënt wel zelf in staat zou kunnen zijn om zijn financiële problemen op te lossen. In dit geval geeft de schuldhulpverlener informatie en advies om de cliënt te helpen. Hierbij kan er sprake zijn van budgetcoaching. Bij budgetcoaching heeft de schuldhulpverlener als doel om de cliënt inzichten te verschaffen op het gebied van zijn inkomsten en uitgaven patroon en in zijn financiële gedrag. Hierbij streeft die schuldhulpverlener ernaar dat de cliënt zijn budget onder controle heeft en op deze manier zijn schuld kan aflossen.  

Ook nazorg speelt een grote rol, het is belangrijk om na een budgetregeling nog af en toe contact te hebben met een cliënt om ervoor te zorgen dat alles soepel blijft verlopen.   

Altijd al willen werken als schuldhulpverlener bij de gemeente? Dan is dit uw kans! Vacatures gemeenten ProfessionalPartners, ook als vacature schuldhulpverlener. 

http://professionalpartners.nl