Debandzooi
Image default
Bedrijven

Hoe spreken de mensen in Sittard?

Het is soms best lastig om als Limburger, iemand uit het Oosten van het land te verstaan. Soms moet je even een minuut intens luisteren, voordat je verstaat wat er wordt gezegd. De beste vergelijking kun je trekken met het zien van een tekst waarbij de klinkers zijn weggelaten. Op een gegeven moment kun je de tekst ineens lezen.

Zo ervaren sommige mensen ook de taal die men in Sittard spreekt. Het is wel een mooi taal, die de mensen uit Sittard spreken, dus daarom hier even de aandacht voor het mooie dialect uit het zuiden van het land.

Sittard en Sittard-Geleen

Eerst even iets over Sittard. Er is nog wel eens verwarring over. Maar voor de duidelijkheid, hier nog even het verschil. Sittard is een plaats met anno 2021 zo’n 36.895 inwoners. Sittard-Geleen is de gemeente en telt 91.796 (1 juli 2021, CBS) inwoners. Genoeg nu over Sittard en Sittard-Geleen.

De taal

In Sittard spreekt men met traditioneel dialect: het Sittards. Het is een Oost-Limburgs dialect. Bijzonder aan het Sittards is de Sittards diftongering. Benieuwd naar wat dat is? Het is een beetje lastig uitleggen, maar een goede poging is het zeker waard. Waar het op neer komt is het volgende. Ook in de plaatsen ten noorden van Sittard spreekt men natuurlijk een dialect. Komt er in dat dialect een ‘ee’ of ‘oo’ voor en ligt daar de stoottoon op? Dan spreekt met hetzelfde woord in Sittard uit ‘ei’ of ‘ou’. Verdere uitleg: een stoottoon is een toon die hoog begint en erg snel omlaaggaat. Dit is echt zeer typerend voor het Sittards.

Sittards leren bij rijschool Sittard

Ja, natuurlijk ga je naar een rijschool Sittard om een rijbewijs te halen. Maar als je het geluk hebt om een rijinstructeur te krijgen bij een rijschool Sittard, die ook uit Sittard komt, dan heb je enorm geluk. Zo kun je namelijk wat van het Sittards horen en leer je de taal goed te begrijpen. Het leuke is dat je ook een soort druk hebt, om het Sittards snel te leren, want je wilt natuurlijk geen ongelukken met die rijschool in Sittard. Hoewel een goede rijinstructeur zal er natuurlijk wel op letten, dat jouw les veilig verloopt.

https://046rijopleidingen.nl/