Debandzooi
Image default
Bedrijven

VCA-cursus

In sommige branches komt u de term VCA vaak tegen. Een VCA-cursus is een cursus voor iedereen die werkt in een branche met risicovolle werkzaamheden. Denk aan de bouwbranche, transsportbranche en schilder branche. Omdat er hier vaak op grote hoogtes wordt gewerkt, of met gevaarlijke stoffen en machines, is het nodig dat werknemers weten wat ze wel en niet moeten doen. De cursus duurt in totaal 1 dag. Het is belangrijk dat als je gevaarlijk werk doet je de regels kent. Zo kunnen ongelukken en niet wenselijke situaties vermeden worden.

 

Hoe gaat het in z’n werk?

Om een certificaat te halen, moet u een cursus volgen en uiteindelijk een examen doen. Dit kan allemaal in 1 dag gedaan worden. Dit klinkt vast als een hele grote opgave omdat u waarschijnlijk lang geen examen meer heeft gedaan. Uit onderzoek blijkt dat het goed te doen is, er slaagt namelijk 98% in een keer!

 

De toets bestaat uit 40 tot 70 vragen. Om te slagen moet u binnen een bepaalde tijd al deze opgaves maken en een percentage van 64,5% goed maken. Na de toets ontvangt u een certificaat. Dit is een gedrukte verklaring. Door dit certificaat is dus de kans veel groter geworden op een baan! U ontvangt ook nog een pasje als bewijs.

 

Bedrijfsongeval

Een bedrijfsongeval kan iedereen overkomen; elk jaar gebeuren er op de Nederlandse werkvloer duizenden ongelukken. Dit kunnen kleine ongelukken zijn zoals blauwe plekken of schaaf wonden, maar dit kunnen ook grote ongelukken zijn met bijvoorbeeld hersenschade. Honderden werknemers raken daardoor blijvend of tijdelijk uitgeschakeld door opgelopen letsel en worden daardoor afgekeurd. Ook kan het gebeuren dat mensen komen te overlijden. Hierdoor zijn cursussen zoals een VCA-cursus heel erg belangrijk om te volgen. Ongelukken zitten namelijk in een klein hoekje en als er mogelijkheden zijn om ze te voorkomen, moeten deze mogelijkheden gebruikt worden!

https://eurotransportcollege.com/vca-basis-en-vca-vol/