Debandzooi
Image default
Electronica en Computers

Voor- en nadelen van een brandalarm

Een brandalarm is vaak al ingesteld in een woning of anders soort gebouw, maar soms moet je daar ook zelf voor zorgen. je hebt dan ook de keuze om het niet te doen, want het hoeft niet altijd het juiste te zijn. Hieronder een aantal voor- en nadelen om eventueel makkelijker een beslissing te nemen.

Voordeel

Het is en blijft natuurlijk een effectieve manier om te detecteren of er brand is in een bepaalde ruimte. Daar kun je niets anders over zeggen. Door het plaatsen van een brandbeveiliging op de juiste plekken ben je zo goed mogelijk beveiligd tegen de gevaren van brand. Er zijn weinig andere maatregelen die je kunt treffen. Al helemaal in huis is het lastig. Daarom kan het dus helemaal geen kwaad om het te hebben. Je wordt op tijd gewaarschuwd en kunt dan meteen verdere stappen ondernemen. Het geeft een hoop mensen daarom een wat rustgevender gevoel.

Nadeel

Zoals al gezegd moet je zelf verdere stappen nemen. Een alarm hoor je namelijk alleen zelf en er wordt niemand anders ingeschakeld. De brandweer bijvoorbeeld zul je zelf moeten bellen. Dus een brandalarm zorgt er niet voor dat je meteen veilig bent en dat is wel wat veel mensen denken. Het wordt daarom ook wel vaker een schijnveiligheid genoemd. Je moet hier wel van op de hoogte zijn, want anders kan het nog wel eens verkeerd aflopen en dit wil je uiteraard niet. Je kan een abonnement nemen op een brandmeldinstallatie, maar dit kost ook alleen maar meer geld. Dat moet je er dan wel voor over hebben.

Voordeel

Een brandalarm is ontzettend makkelijk om zelf te plaatsen en daardoor vinden mensen het wel de moeite waard. Je hoeft er namelijk helemaal niet zoveel voor te doen en dan heb je wel de enige veiligheid. Als je er dan uiteindelijk toch niet tevreden mee bent, is het ook zonder problemen weer weg te krijgen. Het kan dus geen kwaad om het even uit te proberen en te zien wat je ervan vindt. Veel brandmelders kun je met een plakstrip bevestigen en koolmonoxidemelders moet je alleen op ongeveer een meter van de grond tegen de muur hangen. Daar moet je dus wel nog rekening mee houden.

Nadeel

Bij brandmelders en koolmonoxide melders moet je er ten alle tijden voor zorgen dat de batterijen in de apparaatjes in goede staat zijn. Dit wordt vaak vergeten en dat kan ook verkeerd uitpakken. Er ontstaan vaak genoeg branden die niet worden gesignaleerd, doordat de brandmelders die ergens geplaatst werden defect/leeg bleek te zijn. vergeet dus niet om de batterijen af en toe even te testen. Dan weet je het maar zeker. Daartoe zit er een testknop op het apparaat. Hiermee kun je gewoon horen of het signaal het nog doet. Ideaal dus. Hetzelfde geldt ook voor brandblussers. Als je deze hebt, moeten ze ook worden gecontroleerd en getest worden. Anders kan het zo zijn dat ze niet goed werken, zodra je ze dan echt nodig hebt.

Het blijft een lastige keuze, maar gelukkig zijn er veel partijen die je kunnen adviseren zoals bijvoorbeeld timmer-installaties.nl. En je zit nergens aan vast. het is niet verplicht om een brandalarm te hebben en je kunt er nog altijd eentje installeren, mocht je daar de behoefte voor hebben. Doe daarom vooral wat het beste voelt, laat je informeren en dan komt het helemaal goed.