Debandzooi
Image default
Bedrijven

Verschillende technieken voor mozaïek

Mozaïek kun je via twee manieren vervaardigen. De eerste manier is ter plaatse de tegeltjes op de daarvoor bestemde plaats te bevestigen. Het grootste nadeel van deze techniek is dat je de hele tijd gebukt op de vloer zit om de tegeltjes te plaatsen. Een andere methode is om sjablonen te maken op een stuk papier, karton of stof. Vervolgens lijm je de steentjes op het sjabloon. Dit werk kan in ateliers worden uitgevoerd op een tafel wat een stuk meer ergonomisch is.

Het sjabloon is een spiegelbeeld van het uiteindelijke beeld. Het leggen gebeurt door het mozaïek met het sjabloon omhoog in het cement te drukken. Het mozaïek wat op deze manier wordt gemaakt is vaak vlakker dan wanneer het direct op de vloer wordt geplaatst. Sjablonen zijn zeer geschikt voor decoratieve randen en geometrische vormen.

Mozaïek door verschillende culturen

De Grieken en Romeinen waren grote liefhebbers van mozaïeken kunst. De Griekse stijl werd voornamelijk ontwikkeld in de derde eeuw voor Christus. Zij ontwierpen voornamelijk mythologische wezens, religieuze types, rijkdom en natuur. De romeinen namen de Griekse kunst over van mozaïek om de huizen van de rijken te versieren. Het beleggen van de vloeren was toendertijd zeer populair. De meeste kunstenaars die deze mozaïekwerken maakten in de huizen van de Romeinen waren Griekse slaven.

Aan het eind van de 4de eeuw werden door de Christenen veel mozaïeken kunstwerken gemaakt. De muren en plafonds van de basilieken werden veelvuldig belegd met kunstwerken. Ontwerpen waren voornamelijk in de Christelijke verhaallijn, zoals God en Jezus.

https://www.topmozaiek24.nl/