Debandzooi
Image default
Dienstverlening

Hoe moet een aardlekschakelaar getest worden?

Een aardlekschakelaar is erg belangrijk voor alle elektra in een gebouw, een aardlekschakelaar biedt namelijk bescherming. Deze bescherming biedt de aardlekschakelaar automatisch, het is namelijk een apparaat dat wordt ingeschakeld wanneer er een grote hoeveelheid stroom wordt gelekt. Het lekken van stroom kan gebeuren wanneer twee elektra draden met elkaar in contact komen, de draden moeten dan wel zodanig beschadigd zijn dat de isolatielaag eraf is. 

Een aardlekschakelaar testen

Het is belangrijk om de aardlekschakelaar regelmatig te testen, op deze manier kom je er namelijk achter of de aardlekschakelaar nog goed werkt. Het is belangrijk dat een aardlekschakelaar goed werkt omdat je elektra hierdoor een stuk veiliger wordt, de aardlekschakelaar kan zich dan namelijk op het goede moment inschakelen. Het is tegenwoordig verplicht om de aardlekschakelaar op twee momenten in het jaar te testen, dit wordt dan ook vaak gedaan wanneer de tijd veranderd van zomer naar wintertijd. Je moet dan namelijk toch al alle tijdgebonden apparaten opnieuw instellen. 

Hoe moet je de aardlekschakelaar testen

Het is erg makkelijk om een aardlekschakelaar te testen, het staat namelijk allemaal goed aardlekschakelaar zit namelijk een test knop, deze knop kun je herkennen aan de letter T die erop staat. Wanneer je de test knop indrukt wordt de aardlekschakelaar getest, hierbij wordt alle elektra uitgeschakeld. Om de elektra weer terug te krijgen moet je de aardlekschakelaar weer aanzetten, wanneer dit zonder moeite gaat is er niks aan de hand en werkt de aardlekschakelaar goed. Wanneer de aardlekschakelaar niet meer aan gaat is er een probleem met de aardlekschakelaar, je moet dan een elektricien inschakelen om dit op te kunnen lossen. Een elektricien weet namelijk veel sneller een probleem vast te stellen dan jijzelf, het kan zo zijn dat de aardlekschakelaar uiteindelijk vervangen moet worden. Je bent er hierdoor weer zeker van dat je elektra veilig is.