Debandzooi
Image default
Vervoer en transport

Hoe een N Gauge Model Railway te bouwen

In dit artikel zal ik uitleggen hoe je een n-gauge modelspoorbaan bouwt en waarom het zo’n goede keuze is voor een beginner. Eerst en vooral is het belangrijk om een thema te kiezen. Voor het doel van dit artikel zal ik me concentreren op het tijdperk, het prototype en de exploitatie van een echte spoorweg. Deze elementen zijn belangrijk om je modelspoorbaan zo nauwkeurig mogelijk te maken. Hoewel er veel voorbeelden zijn van n-gauge lay-outs, zijn ze niet nodig. Je kunt je fantasie gebruiken en je eigen namen en roosters maken en schema’s schilderen.

 

De belangrijkste factor bij het bouwen van een realistische treinindeling is het kiezen van verweerde structuren. Op deze manier weet je zeker dat je lay-out eruitziet alsof deze al tientallen jaren bestaat. Bovendien wil je geen nieuwe structuren bouwen. Om de beste resultaten te krijgen, kiest je verouderde structuren die in de loop van de tijd zijn verweerd. Het is beter om oude structuren te gebruiken dan om gloednieuwe te gebruiken. Je wilt je modelspoorbaan er niet uit laten zien alsof hij vorige week is gebouwd.

Nadat je hebt besloten om een n-gauge modelspoorbaan te bouwen, kunt je beginnen met het plannen van je lay-out. Je kan een lay-out kiezen met een schilderachtig uitzicht op de bergen of de oceaan. Daarna kunt je gebouwen en structuren kiezen die zijn gemaakt van weerbestendige materialen. Vergeet niet dat je geen nieuwe structuren wilt bouwen. In plaats daarvan wilt je structuren bouwen die een verweerd uiterlijk hebben.

Je kunt er ook voor kiezen om gebouwen te bouwen die een verweerde uitstraling hebben. Als je je modelspoorbaan er niet nep uit wilt laten zien, moet je oude structuren kiezen. Hierdoor ziet het er realistischer uit. Een goede modelspoorbaan moet realistische landschappen en structuren hebben. De juiste maat voor de trein is cruciaal en helpt je om een lay-out te creëren die er echt uitziet. Verspil dus geen tijd en geld aan het bouwen van je n-gauge spoorweg.

Bij het bouwen van je lay-out is het belangrijk om te onthouden dat je voorzichtig moet zijn met de polariteit van de draden. De positieve rail moet aan de rechterkant van het spoor zijn als je vooruitgaat. Evenzo moet de negatieve rail zich aan de linkerkant van de lay-out bevinden. Als je een andere route kiest, moet je ervoor zorgen dat je N-gauge lay-out twee positieve en twee negatieven heeft.

Zodra je de schaal hebt vastgesteld, moet je beslissen over de soorten gebouwen en structuren. Kies vervolgens het type track dat bij je past. Er zijn twee hoofdtypen lay-outs: een die smalspoor is en de andere is breed. Deze laatste is geschikt voor zowel speelgoedtreinen als grotere wisselbanen. Terwijl de eerste meer geschikt is voor smalspoorthema’s, is de laatste geschikt voor een smalspoorthema.

Enthousiast geworden? Leer hier meer over modeltreinbanen