Debandzooi
Image default
Aanbiedingen

Hoe kan een blauw licht filter bril je helpen met een betere nachtrust?

Blauw licht is een fel licht wat je overal kunt tegenkomen. Je beeldscherm straalt bijvoorbeeld blauw licht uit, maar de zon doet dit ook. Nu schijnt de zon natuurlijk niet dagelijks en gedurende de wintermaanden is er weinig sprake van zonlicht, maar beeldschermen zijn een ander verhaal. De hedendaagse maatschappij lijkt bijna niet te kunnen functioneren zonder het gebruik van allerlei schermen. Vandaag de dag gebeurt vrijwel alles online, worden er massaal series en films gestreamd en kan de meerderheid van de bevolking niet zonder smartphone. Dit betekent een hoop blauw licht. Het is niet wetenschappelijk bewezen dat blauw licht slecht of schadelijk is voor je gezondheid, maar je ogen blokkeren dit felle licht niet. Hierdoor kan blauw licht vrij diep doordringen in je oog en dit kan nooit goed zijn. Dit wil je natuurlijk voorkomen, aangezien er flink wat nadelen kleven aan een hoge blootstelling aan blauw licht. 

De nadelen van blauw licht

Een teveel aan blauw licht is iets wat je echt dient te voorkomen. Zo wordt je lichaam tegengehouden bij de aanmaak van het slaaphormoon melatonine. De uren voor je wilt gaan slapen, begint je lichaam meestal met het aanmaken van melatonine. Hierdoor zul je je moe gaan voelen en in slaap kunnen vallen. Blauw licht voorkomt dit, waardoor je lichaam denkt dat het dag is. Je lichaam zal het actieve hormoon cortisol aanmaken. Je voelt je wakker en je slaapritme raakt verstoord. Het lukt je niet om in slaap te komen, je slaapt te weinig of je gaat heel laat slapen. Dit gaat ten koste van de slaapkwaliteit. Daarnaast loop je kans op het zogenaamde ‘computer vision syndrome’. Je hebt vast weleens wat klachten overgehouden aan het te lang hangen achter je laptop. Hoofdpijn, branderige ogen, pijn in de nek en een vervelende zithouding zijn veelgehoorde klachten hierbij. Bovendien is een langdurige blootstelling aan blauw licht niet goed voor je ogen. Je ogen moeten harder werken als je bijvoorbeeld naar je laptopscherm kijkt, aangezien je laptop blauw licht uitstraalt. Hierdoor ga je automatisch knijpen met je ogen. Tijdens het dragen van een blauw licht filter bril wordt blauw licht geblokkeerd en hoeven je ogen geen moeite te doen om scherp te stellen. 

Slaap beter na aanschaf van een blauw licht filter bril

Het is duidelijk dat een blauw licht filter bril flink wat voordelen met zich meebrengt. Het grootste voordeel is toch wel dat een blauw licht filter bril bevorderlijk is voor een fijne nachtrust. Het is belangrijk dat je overdag goed functioneert en hiervoor is het nodig dat je lichaam ’s nachts tot rust kan komen en kan ontspannen. Door een blauw licht filter bril te gebruiken, maakt het niet uit of je vlak voor het slapengaan nog gebruik maakt van allerlei schermen. Het blauwe licht wordt toch tegengehouden (geneutraliseerd in principe) en je lichaam zal niet denken dat het dag is. Het regelmatig dragen van een blauw licht filter bril in de avonduren zal zorgen voor meer rust en slaap. Meer weten over dit slaapproduct? Kijk gerust even op slaaponline.nl.