Debandzooi
Image default
Vervoer en transport

Hoe kun je taxichauffeur worden?

Misschien ben je wel toe aan een carrièreswitch, of lijkt het beroep als taxichauffeur je gewoon heel leuk. Wat de reden ook is, er zijn een aantal zaken waar je rekening mee zal moeten houden als je taxichauffeur wil worden, bij een bedrijf als City.taxi bijvoorbeeld. Niet alleen is het natuurlijk cruciaal om een rijbewijs te hebben, maar er zijn ook verschillende vergunningen die hierbij komen kijken. Het begint bij het checken welke regels en wetten er in het land waar je wil gaan werken van toepassing zijn. Maar er is veel meer dan dat. In dit artikel staat alles wat je moet weten op een rijtje, zodat jij dit makkelijk kunt toepassen. Lees dus snel verder!

Taxi vergunning

Zodra je je goed hebt ingelezen en er ook van bent verzekerd dat je je rijbewijs hebt gehaald, dan kun je een taxi vergunning aanvragen. Deze vergunning wordt niet zomaar aan iedereen gegeven, gezien je aan een aantal eisen zult moeten voldoen. Zo wordt er vaak een algemene achtergrond controle gedaan. Verder zal je, net zoals bij het behalen van je rijbewijs, een medische keuring moeten ondergaan, zodat ze er zeker van zijn dat jouw medische staat niet in de weg zal zitten van je werk. Ook zal er worden gekeken naar hoe je in het verleden hebt gereden en of je bijvoorbeeld vaak bekeuringen hebt gekregen voor verkeersovertredingen.

Taxi opleiding

In sommige regio’s is het noodzakelijk dat je een aparte opleiding tot taxichauffeur voltooid. Dit zijn vaak korte opleidingen, die jou alle fijne kneepjes van het vak leren. Zo leer je bijvoorbeeld hoe je goed en respectvol met klanten kunt omgaan en hoe je het beste kunt navigeren. Daarnaast wordt in deze opleiding ook weer de kennis over verkeerswetten opgefrist, zodat deze goed in je hoofd zitten. Want als taxichauffeur komt veiligheid voorop! Het is dus goed om uit te zoeken of in de regio of bij het bedrijf waar je graag zou willen aansluiten, een speciaal diploma vereist is, of dat het genoeg is dat je alleen een rijbewijs hebt. 

Een voertuig aanschaffen

Daarnaast is het bij sommige bedrijven een vereiste dat je je eigen voertuig als taxi gebruikt. Ook als je bijvoorbeeld voor je zelf wil gaan werken, is dit nodig. Er zijn grote, commerciële bedrijven waar de werknemers vaak een taxi van de zaak krijgen, dus dan is dit niet iets waar je je zorgen over hoeft te maken. Stel dat je wel een voertuig moet aanschaffen, dan is het ook nodig dat je de speciale taxi voorschriften doorneemt, gezien het voertuig zelf ook aan een aantal eisen moeten voldoen, met oog op veiligheid.