Debandzooi
Image default
Auto's en Motoren

Een auto die slecht schakelt? Dit kunnen de oorzaken zijn

Wanneer je problemen hebt met schakelen in je auto, kunnen hier allerlei oorzaken achter zitten. Betreft het een automaat? Allereerst is het dan verstandig om de automaatbak van je auto te laten spoelen. Flushed is een bedrijf dat dit voor je kan doen, en zij benadrukken het belang voor het spoelen voor de levensduur van je auto. Er kunnen zich veel problemen voordoen wanneer je niet op tijd je automaat laat spoelen. Als je zeker weet dat dit het probleem van het slechte schakelen niet kan zijn, lees dan verder.

De mogelijke problemen

De meest voorkomende oorzaak van slecht schakelen bij automaten is dat de automaatbak niet preventief is gespoeld. Veel mensen weten niet dat de zogenaamd onderhoudsvrije automaat wel degelijk af en toe wat onderhoud nodig heeft. Als dit het probleem niet is, of je hebt geen automaat, is er iets in de bak zelf versleten of beschadigd geraakt. De koppeling van de auto kan defect zijn, wat als gevolg heeft dat je slecht of niet kunt schakelen. Het kan ook zo zijn dat een onderdeel enkel is versleten, zoals de tandwielen bijvoorbeeld. Dit kan al komen doordat het wat vuil in de versnellingsbak terecht is gekomen. Een ander onderdeel dat versleten kan zijn is een schakelkabel. Versleten schakelkabels hebben als gevolg dat je enkel heel stroef kunt schakelen. Tot slot kan het probleem liggen bij de schakelcomponenten, zoals de drukgroepen. Als deze componenten zijn beschadigd of verouderd, verloopt het schakelen erg stroef en onregelmatig. 

De oplossingen

De kans is groot dat bij een automaat het spoelen alleen het probleem al oplost. Is dit echter niet het geval, of je hebt het probleem niet kunnen vinden, kun je contact opnemen met een garage. Zij kunnen het dan verder van je overnemen. Als je zelf handig bent aangelegd, kun je misschien zelf het onderdeel in kwestie vervangen, aangezien je tegenwoordig alles op het internet kunt bestellen. Toch is het slim om dit door een professional te laten doen. Een automaatbak spoelen is bijvoorbeeld een secuur werk, waarbij je de onderdelen al gauw kunt beschadigen bij een te hoge druk van water. Ook de onderdelen vervangen is precisiewerk, want zelfs de kleinste foutjes die je maakt kun je voelen wanneer je de auto rijdt.