Debandzooi
Image default
Kinderen

Zelfstandige kinderen opvoeden

Zelfstandige kinderen opvoeden

Bedenk eens hoeveel eenvoudiger het leven zou zijn als je kinderen zelf opruimen en hun eigen snacks bereiden. Bedenk hoe het zou zijn als je zoon op een jongensfiets 24 inch zou kunnen rijden om boodschappen te doen op de markt. Kinderen leren om zelfvoorzienend te zijn, zal niet alleen hun leven gemakkelijker maken, maar zal hen ook op weg helpen om verantwoordelijke burgers te worden. Hen leren om zelfvoorzienend te zijn, kan soms echter moeilijk zijn. Deze tactieken kunnen hen helpen om geleidelijk aan meer zelfstandigheid en verantwoordelijkheid te krijgen. Kinderen zullen er gewoonlijk naar streven om aan hun verwachtingen te voldoen, zolang deze verwachtingen duidelijk en redelijk zijn. Ze geven het op als je te veel van ze vraagt. Je zult hen niet stimuleren om dingen te leren waartoe ze in staat zijn als je verwachtingen te laag zijn. Moedig hen aan om te werken aan het stellen van realistische doelen, rekening houdend met het feit dat het proces wat vallen en opstaan ​​vereist. Stel er een in die iets hoger is dan wat je nu ervaart als je niet zeker weet wat een redelijke verwachting is. Kijk dan hoe je kind probeert aan je verwachtingen te voldoen.

Investeer tijd in lesgeven

De meeste taken zijn gemakkelijker zelf te voltooien dan het je  kind te leren. Het is ook nooit gemakkelijk om te zien hoe je kind worstelt met iets waar je hem gewoon mee kunt helpen. Beschouw de tijd die je besteedt aan het opleiden van je kind om een ​​taak alleen uit te voeren als een investering. Je zult later minder tijd besteden aan het zelf uitvoeren van die taken als je nu tijd investeert om je kind te leren hoe hij bijvoorbeeld de keuken moet schoonmaken of de woonkamer moet stofzuigen. Je kunt je kind leren fietsen met een enkele fietstas, zodat het weet hoe het naar de supermarkt moet om boodschappen te doen.

Tabellen maken

Het is een beetje onduidelijk om ze te vertellen “Maak je kamer schoon” of “Maak je klaar voor school”. Kinderen die jonger zijn en een kortere aandachtsspanne hebben, hebben expliciete actiestappen nodig die duidelijk maken wat ze precies moeten bereiken. Hetzelfde geldt voor degenen die een nieuwe vaardigheid leren. Splits grotere opdrachten op in kleinere, zoals “Doe je vuile kleding in de wasmand.” Je wilt daar natuurlijk niet staan ​​en de taak stap voor stap micromanagen. Dit kan averechts werken, wat zou resulteren dat je kind meer op jou zal leunen. Beschouw een kindvriendelijke tabel als een takenlijst of een checklist. Zorg voor beelden die jongeren stap voor stap laten zien hoe ze dingen moeten doen als ze nog niet kunnen lezen. Maak een checklist van wat ze moeten doen of kopen in de supermarkt met bijvoorbeeld een boodschappentas met rits.

Vorm hun gedrag

Geef hun gedrag stap voor stap vorm. Geef vorm aan het gedrag van je 6-jarige om te leren kalmeren als ze ongelukkig zijn of je tiener om te leren koken voor het gezin. Wijs ze de weg. Houd toezicht terwijl ze leren. Geef ze goede opmerkingen als ze het goed doen en corrigeer ze als ze de verkeerde kant op gaan. Leer ze de volgende fase in het proces als ze de eerste onder de knie hebben.