Debandzooi
Image default
Dienstverlening

Wat een traineeship bij de overheid mij bracht

Tijdens mijn studie werden allerlei presentaties gegeven over toekomstige werkplekken. Eén presentatie sprong er wat mij betreft tussenuit. Een jonge, enthousiaste meid vertelde over haar traineeship bij de overheid, alle kansen die zij aangeboden kreeg en hoe zij zich heeft kunnen ontwikkelen tot een gewilde professional. Ze vertelde dat de vacature voor een nieuwe lichting trainees open stond en ik besloot om te solliciteren.

Werving traineeship overheid

Het sollicitatie proces duurde een aantal weken. Per ronde voerden we verschillende opdrachten uit om te kijken of we de juiste mindset, kennis en vaardigheden hadden. Een aantal opdrachten waren bijvoorbeeld ideeën pitchen, ontsnappen uit een escape room en een lunch verzorgen. We werden na iedere ronde gebeld met positief of negatief nieuws. In totaal kreeg ik 3 positieve belletjes en startte ik na de zomer met het traineeship.

 

In het diepe worden gegooid

Ik bereidde me van tevoren zo goed mogelijk voor. Ik las me in over het traineeship, over wat de overheid precies doet en wat er van mij verwacht werd. In de eerste weken werden we goed begeleid en leerden we de organisatie kennen. Vervolgens werden we in het diepe gegooid en uitgedaagd om buiten de kaders te denken. Iedere opdracht was uniek en zorgde voor nieuwe inzichten, nieuwe kennis en nieuwe ervaringen. Ook bouwde ik een groot netwerk op en bezocht ik samen met mijn mede trainees verschillende evenementen in het kader van duurzaamheid, ontwikkelingen binnen de overheid en een speciale dag voor jonge ambtenaren. Tot slot bracht het traineeship bij de overheid mij ook nog eens een vaste functie op!