Debandzooi
Image default
Tuin en buitenleven

Verschil teelaarde en potgrond

Wanneer je gras gaat zaaien of bloemen/planten gaat aanplanten, is een voedingrijke bodem cruciaal. Die bevat de nodige voedingstoffen om een gezonde groei te garanderen. Hiervoor gebruiken we teelaarde of potgrond.

Heel wat mensen denken dat potgrond hetzelfde is als teelaarde. Maar dat is niet het geval. Er is een verschil. Ze hebben beiden een andere samenstelling waardoor ze elk voor andere doeleinden worden gebruikt.

Teelaarde

Teelaarde bestaat uit zand met organische stoffen. Deze stoffen kunnen alles zijn wat leeft in de aarde, zoals plantjes en diertjes. Belangrijk om te weten is dat teelaarde een vrij zware onbemeste grond is die amper voedingsstoffen bevat. Ze heeft een vrij hoge zuurtegraad (pH-waarde), wat dus betekent dat deze grond zuur is. 

Teelaarde wordt gebruikt voor verschillende doeleinden: om grond op te hogen bij het aanleggen van een gazon, voor het ophogen van bloemperken of om bestaande grond luchtig te maken. Planten zoals de hortensia en rododendron houden van teelaarde omwille van de hoge zuurtegraad. 

Meestal wordt teelaarde in grote volumes besteld, bijvoorbeeld per container, omdat de toepassing over grotere oppervlaktes strekt (zoals een gazon in de tuin). 

Teelaarde is ook bekend onder de benamingen tuinaarde, zwarte grond en zwart zand. 

Potgrond

Potgrond bestaat uit een mix van turf, organische stoffen en meststoffen. Deze meststoffen kunnen zowel biologisch als kunstmatig zijn. Dankzij de toegevoegde voedingsstoffen is potgrond perfect om planten te laten wortelen en groeien. De grond is luchtig en houdt water lang vast.

Potgrond wordt doorgaans gebruikt in potten en bakken. Maar ook in borders zien we dit soort grond regelmatig terug. 

Wist je trouwens dat er verschillende soorten potgrond bestaan: universele, cactus, mediterrane…? De samenstelling verschilt naargelang de soort. Kijk op de verpakking voor meer informatie. 

In tegenstelling tot teelaarde kopen de meeste mensen potgrond in kleinere zakken. Voor de toepassingen is er simpelweg minder volume nodig.