Debandzooi
Image default
Dienstverlening

TENS: een moderne, niet-medicamenteuze pijntherapie voor verschillende soorten pijn

Ben je op zoek naar een eigentijdse en tabletvrije aanpak om pijn te verlichten? Overweeg dan eens TENS, wat staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie. TENS wordt ingezet als een vorm van pijntherapie. Door middel van zachte elektrische stroomsignalen via elektroden op de huid kan TENS verschillende soorten pijn, waaronder hoofdpijn, gewrichtspijn, rugpijn, en littekenpijn, helpen verminderen. Maar wist je dat TENS ook verlichting kan bieden tijdens zwangerschap, bevalling en weeënpijn? In dit artikel zullen we ontdekken hoe TENS werkt en of het veilig is tijdens de zwangerschap. Bovendien krijg je meer informatie over de vergoeding van TENS-apparaten en andere medicijnvrije benaderingen van pijnverlichting. Lees snel verder!

Wat betekent TENS?

TENS staat voor Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie en wordt gebruikt als een moderne, medicijnvrije methode voor pijnbestrijding. Het TENS-apparaat geeft milde elektrische stroomsignalen af via elektroden op de huid, wat de pijn dempt.

TENS kan veilig worden gebruikt, maar in bepaalde situaties is het verstandig om eerst advies in te winnen bij een arts of behandelaar, zoals bij het hebben van een pacemaker of epilepsie. Als je zwanger bent en overweegt TENS te gebruiken, is het raadzaam om eerst te overleggen met je verloskundige of gynaecoloog. Zorg er ook voor dat je het apparaat uit de buurt van water houdt.

TENS-apparaten worden vergoed door zorgverzekeringen als ze zijn voorgeschreven door een specialist. Je kunt eenvoudig een TENS-apparaat aanschaffen via de website van Tens. nl.

Wordt TENS vergoedt?

Ja, de aanschaf van een TENS-apparaat (Transcutane Elektrische Neuro Stimulatie) wordt vergoed door alle zorgverzekeringen vanuit het basispakket voor de behandeling van chronische pijn. Dit geldt voor TENS inclusief de elektroden en kabels, mits voorgeschreven door een specialist. Een TENS apparaat kopen geeft je een hedendaagse en tabletvrije benadering van pijnverlichting, waarbij milde elektrische stroomsignalen via elektroden op de huid worden gebruikt om de pijn te verminderen. Het apparaat kan eenvoudig thuis worden toegepast en biedt een alternatief voor traditionele pijnstillers. Het gebruik van een TENS-apparaat is over het algemeen veilig, maar in sommige gevallen is het raadzaam om eerst advies in te winnen bij een arts of behandelaar. Lees altijd zorgvuldig de handleiding van het apparaat door.

Niet medicamenteuze manier om pijn te bestrijden

Er zijn verschillende niet-medicamenteuze manieren om pijn te bestrijden. Een van de meest effectieve methoden is het toepassen van warmte of koude op het pijnlijke gebied. Warmte kan de spieren ontspannen en de bloedcirculatie bevorderen, terwijl koude kan helpen om ontstekingen te verminderen en zwelling te verminderen. Daarnaast kan het gebruik van ontspanningstechnieken zoals diepe ademhaling, meditatie of yoga helpen om de pijn te verminderen. Regelmatige lichaamsbeweging kan ook helpen bij het verlichten van pijn, omdat het endorfines vrijmaakt, de natuurlijke pijnstillers van het lichaam. Ten slotte kan het raadplegen van een fysiotherapeut of een gespecialiseerde pijnkliniek ook nuttig zijn bij het vinden van niet-medicamenteuze methoden om pijn te bestrijden. Het is belangrijk om met een professional te overleggen om de beste aanpak voor jouw specifieke situatie te bepalen.

https://tens.nl/