Debandzooi
Image default
Eten en drinken

Een snel én lekker recept voor huzarensalade

Ooit uit Hongarije verspreid naar de rest van de wereld: huzarensalade. Heerlijk fris dus perfect voor deze zomerse maanden. Veel mensen eten dit tijdens een barbeque, gaat heel goed met sneden stokbrood. Wat zit er eigenlijk in dit gerecht? Voor de volgende uitvoering (de traditionele versie) heb je het volgende nodig: aardappelen, sjalotje, eieren en augurken. Rest is om om smaak te brengen.

Wist je dat… huzaren Hongaarse ruiters waren? In de 18e eeuw streden zij tegen het Turkse leger. Vaak in vijandelijk gebied konden ze geen vuur stoken (vanwege de rook natuurlijk). Koude salades waarom daarom noodzakelijk. Waan je een Hongaarse ruiter en begin met snijden, de volgende ingrediënten heb je nodig voor dit simpele gerecht:

Ingrediënten

  • 800 gram aardappelen (vastkokend)
  • 2 eieren (hardgekookt)
  • 4 augurken (gesneden)
  • handje zilveruitjes (gesneden)
  • sjalotje
  • halve appel
  • mayonaise
  • azijn
  • verse peterselie
  • paprikapoeder
  • zout en peper

Bereidingswijze

  1. Begin met het schillen van de aardappelen.
  2. Kook ondertussen 1,5l water voor en zet dit in een pan op het vuur. Doe hier een klein beetje zout bij. Kook de aardappelen hierin gaar.
  3. Snij deze daarna in blokjes.
  4. Snij ook het sjalotje, de appel en de gepelde eieren aan stukjes.
  5. Doe deze allemaal in 1 grote kom.
  6. Pak de gesneden zilveruitjes en augurken en doe ze hierbij.
  7. Ook de azijn en mayonaise, beide 3 eetlepels, kunnen bij de salade worden toegevoegd.
  8. Beetje zout en peper erbij en de basis is af!
  9. Zet de kom voor een paar uur in de koelkast. Hoe langer je wacht, hoe beter de smaken in elkaar trekken.
  10. Hierna kan je de salade uit de kom op een mooie schaal scheppen met eventueel een ijsschep (om bolletjes te maken).
  11. Als finishing touch strooi je nog wat paprikapoeder en gesneden peterselie erover.

Het lekkerste sjalotje voor deze salade

Wat is een sjalot eigenlijk? Familie van de groente prei en ze qua smaak komen ze in de buurt van keukenuien. Deze groente komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië. Denk aan Kirgizië, Afghanistan en Oezbekistan. Hier in Europa worden ze veel geteeld in Spanje, Frankrijk en Duitsland.

Bereiden doe je het best via stomen, anders verbranden ze te snel. Toch bakken? Gebruik dan het best genoeg boter met een beetje olie. Qua smak is het zoeter dan een ui, ook is een sjalot niet zo pittig en opdringerig. De beste gerechten voor deze groente zijn marinades, vinaigrettes en koude gerechten.

Een rode ui gebruik je het beste bij rauwe gerechten zoals een Griekse Salade of belegde broodjes. Een witte ui wordt vaak gebruikt voor salsas en chutneys. Zoete ui (groot/oranje schil), beste voor frituren. Gebruik deze voor lekkere uienringen of geroosterde groentes (bbq is ook een populaire manier van klaarmaken). De bekendste is de kleinere oranje ui, deze wordt gebruikt bij allerlei gerechten in de keuken (vleesgerechten, sauzen, soep, tajines).