Debandzooi
Image default
Muziek

Een piano uitkiezen, waar moet je op letten?

Ben jij voornemens een piano te gaan kopen, dan doe je dit natuurlijk niet van één op de andere dag. Naast het feit dat iedere piano uniek is, komt hier nogal het nodige bij kijken. Het bijzondere aan een piano, is dat ze allemaal hun eigen unieke geluid hebben en het dus een kwestie van smaak is om uiteindelijk te kunnen bepalen welke het beste bij je past. Zelfs wanneer er 5 exact dezelfde piano’s worden geproduceerd, zullen er verschillende waarneembaar zijn in het geluid. Kortom, een flinke uitdaging dus. Om je een idee te geven waar je allemaal rekening mee moet houden bij het uitzoeken van een piano, hebben we een aantal tips voor je.

 

Maak geen overhaaste beslissing

 

Tijdens je zoektocht naar een geschikte piano is het ontzettend belangrijk dat je alle tijd neemt. Ga dus ook gerust naar meerdere bedrijven en probeer ze stuk voor stuk. Daarnaast is het ook belangrijk om je volledig te laten adviseren zodat je deze adviezen tot je kunt nemen en met elkaar kunt vergelijken. Soms is het daarom ook verstandig om niet direct het achterste van je tong te laten zien tijdens je bezoek aan een pianozaak, maar de verkoper het woord te laten doen. Op het moment dat je meerdere winkels hebt bezocht en ook meerdere adviezen hebt aangehoord, zal je merken dat je voor jezelf een helder beeld hebt van waar je nu daadwerkelijk naar op zoek bent.

 

Je koopt wat je ziet

 

Bespeel jij een piano en is dit het exemplaar dat je zocht. Dan is dit ook daadwerkelijk de piano die je koopt. Het is niet zo dat deze blijft staan en dat er een ander model nieuw in de doos bij je thuis wordt geleverd. Dat heeft er namelijk mee te maken dat zoals hierboven ook al even genoemd, geen enkele piano hetzelfde klinkt. Het kan dus heel goed zijn dat het stemgeluid van een identieke piano nieuw uit de fabriek anders klinkt dan de piano die je in de showroom hebt geprobeerd.

 

Bepaal het budget

 

Piano’s zijn er in allerlei verschillende prijsklassen. Zo kun je kiezen voor een tweedehands piano van enkele honderden euro’s, maar zijn er ook exemplaren tot ver over een ton. Uiteraard zit daar tussenin nog een heel stuk met allemaal verschillende piano’s in allerlei verschillende prijzen. Uiteraard is het ook heel goed mogelijk dat je gezien het budget genoodzaakt bent te kijken naar een tweedehands variant. Ook hier is natuurlijk helemaal niets mis mee.Uiteindelijk kan het geluid van een goede tweedehands nog wel beter zijn, dan van een nieuw exemplaar.