Debandzooi
Image default
Dieren

Hoe kom je van ganzen op een meer af?

Ganzen zijn agressieve en territoriale vogels. Als ze rond uw meer nestelen of samenkomen, kunnen ze de bezoekers van het meer storen, zelfs huisdieren en jonge kinderen angstaanjagend.

Bovendien zijn ganzen vaak gastheer van ziekten en parasieten. Hun uitwerpselen verspreiden ziektes op het gras en dit komt in het water terecht. Ze produceren ook veel uitwerpselen: tot wel een pond per dag per gans. Ook komen de beesten negatief in het nieuws met betrekking tot zonnepanelen, veel zonnepanelen in Eindhoven hadden er last van afgelopen jaar.

Dus, wat zijn enkele manieren waarop je van ganzen op een meer af kunt komen?

Het eerste wat je moet doen om de hoeveelheid ganzen op een meer te verminderen, is het verwijderen van hun voedselbronnen. Dit betekent in de eerste plaats dat mensen de ganzen niet mogen voeren. Mensen vinden de vogels vaak grappig en voeren ze graag terwijl ze bij het meer zijn.

Dit is echter een slecht idee, en zal ervoor zorgen dat de ganzen in grotere aantallen terugkomen en mensen gaan storen bij het meer. Als dit gebeurt, plaats dan een bord en herinner mensen eraan om de ganzen niet te voeren.

Het is niet altijd mogelijk om alle voedselbronnen voor ganzen te verwijderen, omdat ganzen ook natuurlijk voedsel aan het meer eten, zoals gras en planten. We willen niet al het gras op het meer moeten verwijderen om te voorkomen dat ganzen terugkomen. Er is echter een manier om te voorkomen dat ganzen gras eten en dat wordt methylanthranilaat genoemd.

  • Methylanthranilaat is een chemische stof die wordt gebruikt in druivensmaak voor snoep en frisdrank. Indien toegepast op gras en andere gebieden waar ganzen planten eten, zullen ganzen worden afgeschrikt om zich ermee te voeden. Ze houden gewoon niet van de smaak of geur.

  • Methylanthranilaat is onschadelijk voor vogels en mensen. Bij gebruik in een meer mag het niet direct in het water worden aangebracht, maar een klein beetje afvloeiing van het gras is oké. Dit zal ganzen afschrikken van gras en planten, een andere potentiële voedselbron.

Een van onze topaanbevelingen voor het wegwerken van ganzen op een meer is vogelgaas. Vogelnetten kunnen worden gebruikt om gebieden waar vogels samenkomen af te sluiten. Voor ganzen betekent dit vaak broedgebieden en de oevers van meren.

Ganzen nestelen van februari tot april. Als je ganzen hebt die in je meer nestelen, wordt het moeilijker om ze kwijt te raken. Daarom raden we aan om broedgebieden af te sluiten met vogelgaas voordat het broedseizoen begint.

Een andere plek waar ganzen zich vaak verzamelen, is aan de oevers van meren. Ze zullen vaak gebieden met mensen vermijden, dus je kunt kleine doorkruiste oevers van meren met vogelgaas afzetten om ganzen op afstand te houden.

Vogelgaas is onze topaanbeveling om van ganzen af te komen op een meer. Er zijn ook veel andere secundaire aanbevelingen.

Een optie is visuele schrikapparaten zoals nep-uilen, vogelverschrikkers en roofdierogen. Deze apparaten zijn ontworpen om ganzen af te schrikken, maar werken vaak slechts voor een tijdelijke periode. Ganzen wennen eraan en merken na korte tijd dat ze niet meer leven. Hun bruikbaarheid wordt groter als ze vaak worden verplaatst.

Honden zoals border collies worden ook vaak aanbevolen om ganzen af te weren. De ganzen zullen vaak vluchten als er een hond wordt binnengebracht, maar dit zal ze niet permanent weghouden tenzij er altijd een hond in de buurt is.

Een andere optie is geluidsafschrikking. Sonische geluidsmachines zenden ganzenroofdieroproepen en ganzennoodsignalen uit en waarschuwen ganzen dat het meer een onveilige plek is om te zijn. Dit zal de ganzen vaak afweren, maar in sommige gevallen, zoals in het geval van vogelverschrikkers, realiseren ze zich dat de geluiden niet van echte levende wezens zijn.

Als je je ganzenprobleem tot over je oren voelt, of als je gewoon een helpende hand wilt, kan altijd een vogelbestrijdingsbedrijf inhuren om uw ganzenprobleem voor u op te lossen. Zij kennen de wetten rond ganzenbestrijding en kunnen u adviseren over de beste stappen om uw ganzenprobleem op te lossen.

Voordelen van het wegwerken van ganzen op een meer:

  • Vermijd vervelende ganzen

  • Verminder of verwijder uitwerpselen van ganzen

  • Bevrijd van door ganzen overgedragen ziekten

  • Stop agressieve en hinderlijke vogels

 

https://www.zonnepanelenvogelvrij.nl/vogelnest-verwijderen/