Debandzooi
Image default
Dieren

Atopie bij een hond

Honden kunne atopie krijgen. Een atopie is een soort allergie tegen stoffen die zich rond de omgevingen van de hond bevinden. Voorbeelden van stoffen of luchtdeeltjes die atopie kunnen veroorzaken zijn grassen, boompollen en huisstofmijt. Deze komen het lichaam binnen wanneer de hond inademt via de neus. Atopie is vergelijkbaar met hooikoorts bij de mens. Atopie is vaak een erfelijke ziekte. Het kan dus vaker in de familie voorkomen. Bij atopie is het aan te raden om bij een huisdierendokter langs te gaan en daar om advies te vragen. Atopie ontwikkelt zich bij een hond meestal tussen het eerste en derde levensjaar, in uitzonderlijke gevallen kan atopie ook later optreden. Raadpleeg dan altijd een huisdierendokter.

Symptomen van atopie

Atopie kan opspelen in bepaalde seizoenen zoals hooikoorts bij de mens. Denk aan pollen, deze zitten alleen gedurende bepaalde maanden in de lucht. Andere zijn het hele jaar aanwezig, zoals stofmijt. Maar zelfs bij seizoensgebonden allergenen kunnen de symptomen het hele jaar door aanwezig zijn. Atopie komt ook bij de kat voor. Atopie komt echter in grotere maten voor bij honden dan bij katten. Zeker bij atopie bij een kat is een huisdierendokter inlichten niet overbodig. De symptomen van atopie zijn onder andere jeuk. Dit symptoom is te herkennen aan het likken, bijten en krabben van de hond. De jeuk komt voornamelijk voor aan de poten, kop, oksels en liezen. Ook zijn andere symptomen van atopie bacteriële en/of gistinfectie van de huid te herkennen aan rode plekken op de huid. Korstjes, kaalheid, verdikking en donkerverkleuring van de huid, zwartbruine verkleuring van de haren (door het likken). Ook is oorontsteking, ook wel otitis externa genoemd, een symptoom van atopie. De uitwendige gehoorgang is gewoon een voortzetting van de huid, alleen is het milieu in het oor nog gunstiger voor bacteriën en gisten (warmer, vochtiger, meer huidvetten). En als laatst bindvliesontsteking van de ogen.

 

Behandeling tegen atopie

Er zijn een aantal oplossingen mogelijk, maar deze zullen niet in alle gevallen haalbaar zijn of zijn werking doen. Probeer sowieso het contact met de allergenen te vermijden. Dit is één van de meest effectieve vormen van behandeling, maar is in veel gevallen niet mogelijk door de hoeveelheid betrokken allergenen in de dagelijkse leefomgeving.

https://www.dierenziekenhuiseindhoven.nl/huisdierendokter/