Debandzooi
Image default
Woning en Tuin

Freelancers

Wat is een freelancer eigenlijk? Freelancers kom je in veel beroepen tegen. Bijvoorbeeld als fotograaf, webdesigner, journalist, tekstschrijver of secretaresse. Als freelancer werk je voor jezelf en lever je diensten. Het geeft een gevoel van vrijheid, maar geeft ook een zekere spanning. Het belangrijkste kenmerk van freelancen is dat je voor jezelf werkt en geen personeel in dienst hebt. Er is geen sprake van een dienstverband of een werkgever. Je bent dus ‘freelancer’ of ‘zzp’er’, zelfstandige zonder personeel. Freelancers hebben meerdere opdrachtgevers en nemen verschillende opdrachten aan. Deze kunnen klein of groot zijn en kort of lang duren. Starten als freelancer of zzp’er kan snel en zonder startkapitaal. Groeit het bedrijf, dan kun je op termijn personeel inhuren.  

 

Tips voor freelance fotograven

Als freelance fotograaf doe je vaak klusjes voor andere bedrijven of persoenen. Zo is een schoolfotograaf in Amstelveen ook een freelancers als ze geen personeel in dienst heeft. Stel en doel, een eigen bedrijf beginnen als freelance fotograaf is voor veel mensen een droom. Maar ‘omdat het je leuk lijkt’ is nooit een goede reden om daadwerkelijk een bedrijf te starten. Vraag jezelf af waarom je dit graag wilt. Wat je doelen zijn. En hoe je de toekomst met een eigen bedrijf voor je ziet. Want naast een hele hoop leuke dingen en voordelen komt er ook veel kijken bij het runnen van een eenmanszaak. Denk aan administratie, 24/7 ermee bezig zijn en pieken en dalen in je inkomsten. Daarna moet je je inschrijven bij de kamer van koophandel. Lees je goed in voordat je de afspraak maakt zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Op de website eenmanszaak oprichten vind je alle informatie die je nodig hebt om je goed voor te bereiden. In duidelijke taal, zodat je het snapt en toe kunt passen in je eigen bedrijf.

 

Zorg voor kwaliteit als freelancer

Wanneer je freelance fotograaf wordt ligt er een bepaalde lat waaraan je verwacht wordt te voldoen. En dan bedoel ik niet dat je foto’s niet bewogen moeten zijn. Zeker wanneer je voor bedrijven aan de slag gaat wordt er een bepaald niveau verwacht. Zowel van je foto’s zelf als van de bestanden. Foto’s worden soms opgeblazen tot meters grote beurswanden of gebruikt als campagnebeeld voor een nieuwe introductie. Je foto’s moeten hiervoor geschikt zijn.

https://www.schoolfoto.nl/schoolfotograaf-amstelveen/