Debandzooi
Image default
Energie

De voordelen van tijdelijke energieopslag

Energieopslag: hoe werkt dat precies?

Een zeer groene oplossing voor het verminderen van uitstoot in aggregaten is tijdelijke energieopslag. De naam is al behoorlijk duidelijk: een aggregaat slaat dan energie op om deze later te gebruiken. Als je kijkt naar huidige aggregaten zie je dat deze vooral werken op een motor die wordt aangedreven door diesel. Hoewel dit zorgt voor stabiele draaiuren zitten daar helaas ook nadelen aan. Uitstoot, geluidsproductie en inefficiënte deellast zijn hier voorbeelden van. Als je kijkt naar tijdelijke energieopslag biedt dat voor elk van deze nadelen een oplossing. Vind je het belangrijk om in te zetten op een schoner klimaat dan is tijdelijke energieopslag een mooi punt om te beginnen.

Tijdelijke energieopslag zorgt voor een beter rendement

Tijdelijke energieopslag is geweldig in te zetten bij de bouwsector en evenementen. Stel je maar eens voor: in de nacht heeft een bouwplaats weinig stroom nodig. Enkel de beveiligingscamera’s en lampen moeten van energie voorzien worden. Het zou zonde zijn om de ganse nacht een aggregaat op diesel hiervoor te laten draaien. Je kunt hier perfect tijdelijke energie inzetten: er wordt een accu aangesloten op de aggregaat die tijdens de nacht voorziet in de behoefte aan stroom. Zo krijgen de benodigde apparaten hun stroom, maar draait de dieselmotor niet op deellast. Daarbij is het zelfs schadelijk om een aggregaat voor lange tijd op ongeveer 25% van zijn kunnen te laten draaien. De kans op aantasting zoals roetvorming is dan erg plausibel. Tijdelijke energieopslag voorkomt dit.

Wat zijn duurzame vormen van tijdelijke energieopslag?

Sluit je een accu als energieopslag aan op een aggregaat dan heb je al een aantal punten gewonnen op duurzaamheid. Maar het kan nog beter. Accu’s kunnen op hun beurt weer worden bijgestaan door duurzame energiebronnen zoals zonnepanelen. Deze vergaren dan energie die wordt opgeslagen in de accu. Hierdoor verandert de dieselmotor in het aggregaat als ware zelf in de back-up. Deze komt namelijk pas na de zonnepanelen en de accu in actie.

Bespaar vele liters diesel

Een ander voordeel van tijdelijke energieopslag is het besparen van diesel. Omdat de aangesloten accu veel van de taak om energie te produceren op zich neemt, zal de dieselmotor minder gebruikt worden. Waar je in het hierboven genoemde voorbeeld van de bouwplaats zonder accu het aggregaat de hele dag en avond diesel laat gebruiken, geldt dat met tijdelijke energieopslag voor slechts de piekmomenten. Zeker op lange termijn gaat dat enorm veel diesel besparen. Dit is positief voor zowel uw portemonnee als het klimaat. Zo draagt u met inzet van tijdelijke energieopslag bij aan een schoner en groener leefklimaat.

https://www.bredenoord.com/nl/kennis/energie-opslag/