Debandzooi
Image default
Energie

SCIOS-certificering

Een SCIOS-certificering: wat is dat?

SCIOS is de afkorting voor Stichting Certificering Onderhoud en Inspectie van Stookinstallaties. Dit is een organisatie die zich richt op het controleren en onderhouden van stookinstallaties. Noodstroomaggregaten werken ook met brandstof, wat hen ook onder deze tak laat vallen. Voor de meeste soorten aggregaten is het verplicht. Een SCIOS-certificering zorgt ervoor dat je zeker weet dat jouw aggregaat veilig functioneert.

Wat is een noodstroomaggregaat?

Een noodstroomaggregaat (ook wel NSA genoemd) is een apparaat dat wordt gebruikt als stroomtoevoer op punten waar normaal geen stroom te verkrijgen is. Denk bijvoorbeeld aan een weiland waarin een festival wordt georganiseerd. Tevens wordt een NSA ingezet om te zorgen voor een backup van het huidige stroomnetwerk. Mocht dat uitvallen, dan is er door de aanwezige aggregaat geen man overboord. Iedereen kan dan zijn werk blijven uitvoeren.

Moet ik voor elke aggregaat een SCIOS-certificering hebben?

Niet voor elke aggregaat heb je een verplicht een SCIOS-certificering nodig. Hierbij wordt gekeken naar een aantal factoren. De factoren die de grootste rol spelen zijn het vermogen van je aggregaat en het feit of deze al dan niet wel of niet gasgestookt zijn. Ligt het vermogen van jouw aggregaat onder de 20 kW, dan hoeven zowel wel-gasgestookte als niet-gasgestookte modellen geen verplichte SCIOS-inspectie te hebben. Dan de modellen tussen de 20 kW en de 100 kW. Is deze wel-gasgestookt, dan is er geen verplichte SCIOS-inspectie nodig. Is deze niet-gasgestookt, dan moet deze eens in de vier jaar aan een inspectie deelnemen. Verbruikt je noodstroomaggregaat meer dan 100 kW, dan moet je bij een gasgestookte elke vier jaar een inspectie hebben en bij een niet-gasgestookt aggregaat elke twee jaar.

Wat is het nut van een SCIOS-certificering?

Heb jij de inspectie goed doorstaan dan krijgt jouw noodstroomaggregaat de SCIOS-certificering. Hiermee weet je zeker dat deze optimaal kan presteren. Dit geeft jou en je bedrijf een groot stuk extra zekerheid. Zeker in branches die zich geen stroomuitval kunnen permitteren werkt het een stuk prettiger te weten dat de aggregaten honderd procent in orde zijn en continu kunnen blijven draaien. Zo weten zij zeker dat zij in ieder geval hun werk kunnen blijven uitvoeren met behulp van de aggregaat. Daarnaast biedt de SCIOS-certificering ook een stukje milieubewustheid: heb je deze keuring, dan stoot je minder schadelijke stoffen uit. Een SCIOS-certificering is dus een mooie doelstelling om te halen als je gebruik maakt van noodstroomaggregaten.

https://www.bredenoord.com/nl/service/scios/