Debandzooi
Image default
Architectuur

Beschermde woning: leer een alarmsysteem te kiezen

Bescherm uw huis tegen diefstallen en berovingen door een alarmsysteem te installeren. Weet welke stappen u moet volgen om de juiste keuze te maken.

Steeds meer mensen schaffen een professioneel alarmsysteem aan om de kans dat zij het slachtoffer worden van een inbraak in hun woning zo klein mogelijk te maken. De keuzemogelijkheden worden steeds gevarieerder, completer en aangepast aan de technologische evolutie waarmee de wereld dag na dag wordt geconfronteerd. Om uw woning echt veilig te maken, is het echter belangrijk dat de keuze van het alarmsysteem is afgestemd op de specifieke kenmerken van de woning en de mensen die er wonen.

Hoe bepaalt u de beveiliging behoeften van uw huis?
Tegenwoordig zijn er veel opties voor huisalarmsystemen, dus te veel informatie kan verwarrend zijn. In die zin is het noodzakelijk een voorafgaand onderzoek te doen naar al uw beveiliging behoeften en naar het beschikbare budget.

1. Kenmerken van het huis

Om een alarmsysteem te installeren, moeten de kenmerken van het huis zorgvuldig worden geanalyseerd om te weten hoeveel ramen en deuren het heeft, alsook de locatie/verdeling ervan, en welke moeten worden beveiligd tegen mogelijke inbrekers. Bij deze analyse moet u ook nagaan of er tralies of tralies op de ramen/deuren zitten.

2. Welke functionaliteiten zijn belangrijk?

Bepaal op basis van de kenmerken van het huis welke functionaliteiten u onmisbaar acht in uw huisalarm, bijvoorbeeld bewegingssensoren, temperatuursensoren of rookmelders. Zorg ervoor dat u een alarmsysteem installeert dat echt aan uw behoeften voldoet.

3. Type systeem

Als u een systeem met 24-uurs bewaking wilt installeren, zult u een maandelijks bedrag moeten betalen. Er is ook een goedkopere keuze die bestaat uit basissensoren, een systeem waarmee u vooraf geselecteerde nummers belt wanneer de woning wordt binnengedrongen. Vergeet niet dat als u huisdieren hebt, de optie voor bewegingssensoren anders moet worden beoordeeld.

4. Bedraad of draadloos systeem

Bepaal hoe ver de ramen en deuren vanhet bedieningspaneel verwijderd zijn, want zo weet u of u een bedraad of draadloos alarmsysteem moet installeren.

 

5. Houd rekening met het profiel en de levensstijl van de bewoners

Aspecten zoals de uren dat het huis onbewoond is, de ligging, of u huisdieren hebt, enz. zijn belangrijk bij de keuze van een alarmsysteem. Het alarmsysteem voor bijvoorbeeld een huis van een bewoner met beperkte mobiliteit of een geïsoleerd gelegen huis moet noodzakelijkerwijs anders zijn dan een systeem voor een permanent bewoond huis of in een woonwijk met veel buren.

6. Volg de installatieprocedure van het alarmsysteem

Volg de installatie van het alarmsysteem om te leren hoe ermee te werken. Vergeet niet dat alle bewoners ook moeten worden geïnformeerd over de werking van het systeem. Zorg ervoor dat het systeem naar wens werkt en lees het contract zorgvuldig door om onaangename verrassingen te voorkomen – wees niet bang om de installateurs vragen te stellen, want dit is het ideale moment om al uw twijfels weg te nemen.