Debandzooi
Image default
Auto's en Motoren

Wat is handiger: balaclavas of kollen voor motorrijders?

De kraag van de jas van een motorpak laat altijd enige speling over bij de nek en de keel. In de zomer hoeft dit geen probleem te zijn, maar vanaf de herfst wordt de wind die er doorheen komt onprettig. Daarom zijn kollen voor tijdens het motorrijden een essentieel onderdeel van een wintergarderobe voor elke motorrijder. Sommige motorrijders laten hun motor binnen staan wanneer het kouder wordt, maar met een goede kol hoeft kou geen probleem te zijn. Een term die mensen vaak wat minder goed kennen is balaclava. Wat is het verschil met een kol en wat is nu handiger?

Kollen voor op de motor

Een kol zie je vaak voorbij komen in de winter. Niet alleen motorrijders, maar ook fietsers en schaatsers bijvoorbeeld maken er graag gebruik van. https://www.motorkledingoutlet.nl/ heeft een assortiment van verschillende soorten kollen. De meeste kollen sluiten net onder de kaaklijn en kin. Er zijn simpele kollen beschikbaar die enkel de nek beschermen, maar er zijn ook kollen die over de schouders en tot onder de borst komen. Een motorkol kan gemaakt zijn van dun materiaal, zoals t-shirt stof, of van dikker materialen. In het eerste geval kun je zo’n kol doordragen in de zomer, en in het laatste geval is het enkel bedoeld voor koude dagen.

Balaclavas of helmmutsen

Een balaclava draagt ook wel de naam helmmuts. Het is een complete bedekking van het hoofd, de nek en de borst. Balaclavas zijn voornamelijk ideaal voor jethelmen. Hierbij is de kin namelijk vrij en komt de wind zo de helm in. Vaak zijn de materialen van balaclavas bestand tegen regen en zijn ze compleet winddicht. Een helmmuts moet straks om je hoofd heen zitten en precies aansluiten op je lichaam. Dit zit niet alleen het prettigst, zo houdt het je ook het warmst. Balaclavas zijn er voor zoveel de winter als de zomer, al zul je ze eerder in de winter zien in warme uitvoeringen.

Conclusie: wat is het handigst?

Een balaclava zorgt ervoor dat je zweet niet in de helm achterblijft en vangt al het zweet en eventuele haren op. Je helm zal dus een stuk schoner blijven, terwijl je de balaclava gewoon af en toe kan wassen. Je kan balaclavas in ademende uitvoeringen vinden, zodat je het niet te warm krijgt. Een kol heeft echter als grote voordeel dat het een stuk gemakkelijker is. Je houdt je hoofd vrij, terwijl het alleen je nek en keel bedekt. Kijk dus wat je het prettigste vindt zitten en welke temperaturen je op de motor tegen gaan komen, voordat je een keuze maakt. Wil je de voordelen van kollen en balaclavas ook graag tijdens je motorrit? Er zijn verschillende webshops waar jij de meest geschikte kunt vinden. Ga vandaag nog op zoek voor meer comfort!