Debandzooi
Image default
Auto's en Motoren

Wat gebeurt er als je te vaak schade rijdt?

Ben je een ware brokkenpiloot? Heb je in de afgelopen jaren daarom meerdere schadeclaims in moeten dienen bij jouw verzekeringsmaatschappij? Dan is het goed om te beseffen dat dit de nodige gevolgen kan gaan hebben. Alle schadeclaims worden namelijk ingevoerd in de CIS registratie. Dit is een systeem waarin alle schadeclaims van alle mensen in ons land te vinden zijn; mogelijk ga jij in dit systeem dus in negatieve zin opvallen.

Bij alle soorten autoverzekeringen ben je verzekerd tegen bepaalde schades. Indien je echt vaak schade rijdt, kan een verzekeringsmaatschappij echter in actie komen. In dat geval ben je economisch gezien namelijk een risico voor hen; het advies is dan ook logischerwijs om zo min mogelijk schade te rijden.

Schuldige aanwijzen

Heb je vaak schade? Dan gaat de verzekeringsmaatschappij er alles aan doen om uit te pluizen wie schuldig is voor de zoveelste schade. Als je daar zelf schuldig voor bent, is de kans groot dat jouw schadeclaim afgewezen wordt. Dit betekent dat je volledig zelf op moet draaien voor de kosten van de schade. Een en ander hierbij hangt ook af van het soort autoverzekering waar je voor gekozen hebt.

Check van fraude

Indien je echt veel schade meldt, kan de verzekeringsmaatschappij ook een onderzoek in gaan stellen. Dit onderzoek heeft betrekking op mogelijke verzekeringsfraude. Hiertoe besluit een verzekeringsmaatschappij echter niet zomaar, maar alleen als de schadeclaims buiten proportie zijn. Bovendien kijkt de maatschappij mogelijk ook naar andere verzekeringen van je. Op die manier probeert men een algemeen beeld van jou en jouw schadeclaims te krijgen.

Negatieve schadevrije jaren

Tot slot is het ook nog mogelijk dat je negatieve schadevrije jaren op gaat bouwen. Het afsluiten van een nieuwe autoverzekering wordt door dergelijke schadevrije jaren een lastig verhaal. Bestaat er een autoverzekering met negatieve schadevrije jaren die betaalbaar is? Ja, dat is wel het geval, maar je moet wel rekening houden met een flink bedrag per maand. Voldoende reden dus om voorzichtig te zijn met jouw auto en zo min mogelijk schade te rijden.

Een ongeluk zit echter wel in een klein hoekje. Het kan zijn dat je gewoon botte pech hebt, maar dat begrijpt een verzekeringsmaatschappij dan gelukkig maar al te goed!

Gerelateerde artikelen

Verkoop van je auto

Gestolen voertuig terugvinden met peilbaken

Zo vind je de beste deal voor je nieuwe bedrijfswagen