Debandzooi
Image default
Auto's en Motoren

Verkoop van je auto

Het moment is aangebroken en je wilt jouw auto verkopen. Misschien wil je gewoon een andere auto kopen of ben je toe aan een andere auto.

Mogelijkheden om auto te verkopen

Een auto verkopen kan op verschillende manieren. Je kunt het via een bedrijf verkopen of via een derde persoon. Daarnaast kun je een auto middels een advertentie of online via marktplaats bijvoorbeeld verkopen. Het is ook mogelijk om je auto om te ruilen.

Verkoopwaarde auto bepalen

Voordat je een auto kunt verkopen, moet je wel de waarde van je auto weten. Je kunt je auto vergelijken met andere auto’s die te koop zijn. Je kunt de waarde van je auto bepalen door gebruik te maken van diverse lijsten of websites. Je kunt je auto ook laten taxeren.

Verkoop auto

Bij het verkopen van een auto is het belangrijk dat je op de hoogte bent van het functioneren van jouw auto. Het kan zijn dat bepaalde onderdelen niet goed functioneren of gerepareerd moeten worden. Sterker nog, je bent verplicht om een koper op de hoogte te stellen hoe jouw auto functioneert en zeker als er mankementen zijn. Als je niet voldoet aan je meldingsplicht kun je problemen krijgen en kan de koop ongedaan worden gemaakt. Een koper zal de auto willen controleren van binnen, buiten en onder de motorkap. Daarnaast zal een koper een proefrit willen maken. Als de koper een proefrit wilt maken, is het raadzaam dat je zelf ook meerijdt. Let op dat je bij het verkopen van je auto, je het verkoopt aan een meerderjarige. De juiste kilometerstand van de auto, die je gaat verkopen, moet ook aan de koper worden doorgegeven.

Overeengekomen afspraken en auto verkopen

Als je samen met een koper het eens bent geworden over de prijs, kunnen er verdere afspraken worden gemaakt. Het is raadzaam om afspraken op papier vast te leggen, mondeling kan het natuurlijk ook. Op het moment dat je het met de koper eens bent over het verkopen van de auto, moet je aan de koper het tenaamstellingsbewijs en het overschrijvingsbewijs of het kentekenbewijs geven. De koper moet dan zorgen voor de overschrijving. En jij, als koper, krijgt een vrijwaringsbewijs. Dit bewijst dat de auto niet meer van jou is. De auto kun je nu aan de koper geven samen met het voertuigbewijs en APK-rapport. Wat betreft de betaling is het raadzaam om dit op het postkantoor plaats te laten vinden.