Debandzooi
Image default
Boeken en Tijdschriften

Hoe zorg je er voor dat jouw boek gelezen wordt?

Als onafhankelijk schrijver moet je een hoop zelf regelen. Je hebt immers geen uitgeverij om op terug te vallen. Zelfs een boek drukken dien je zelf te regelen. En wanneer je alles geregeld hebt en je kunt je eigen boeken gaan publiceren, is het altijd nog maar de vraag of je deze aan de man krijgt. Onafhankelijk zijn heeft vele voordelen, maar ook enkele nadelen. Want stiekem is het toch wel handig om de steun van een uitgeverij te hebben. Maar waar een wil is, is een weg. Ook als onafhankelijk schrijver kun je er voor zorgen dat jouw boeken gelezen worden. Hieronder geven we je een aantal tips.

Laat veel exemplaren van je boeken drukken voor weinig geld

Als je wilt dat jouw boek gelezen wordt, is het natuurlijk wel van belang dat je jouw boek laat drukken. Naast lokale drukkerijen zijn er tegenwoordig ook veel online drukkerijen te vinden. Zo kun je gewoon vanuit je luie stoel de boel regelen. Veelal dien je een exemplaar van je boek te uploaden. Je converteert het bestand naar PDF wanneer je deze naar jouw inzien afgewerkt hebt. Hierna geef je voorkeuren aan. Wil je een harde of zachte kaft? Voor welke papierkwaliteit kies je? En welk formaat? Hierna kun je overgaan tot het bestellen van je boek. Kortom, binnen een handomdraai is je boek gedrukt.

Biedt je boeken aan via bekende webshops

Als onafhankelijk schrijver heb je geen uitgeverij die er voor zorgt dat jouw boeken overal verkrijgbaar zijn. Toch zijn er genoeg webshops te vinden die bereid zijn om jouw boeken te verkopen. Zelfs de meest gerenommeerde webshops binnen Nederland, bijvoorbeeld Bol.com, geven je deze optie. Ook internationaal kun je boeken verkopen, bijvoorbeeld via Amazon. Erg handig als je in het Engels schrijft en een internationaal publiek wilt bereiken.

Adverteer op de juiste plekken

Ook promotie en advertenties dien je als onafhankelijk schrijver zelf te regelen. Toch kun je met een slimme aanpak een hoop bereiken. Zo is het mogelijk via Google te adverteren. Dit kost je echter wel geld, en het is altijd maar de vraag hoeveel budget je nog over hebt hiervoor. Je kunt ook kiezen om slim gebruik te maken van SEO, zodat je hoger in de Google rankings komt te staan. Hiervoor dien je wel een eigen website te maken. Dit kun je zelf doen via bijvoorbeeld een drag en drop website bouwer, maar je kunt ook iemand inhuren. Daarnaast is het slim om op de juiste plekken te promoten. Zo zijn er bijvoorbeeld Facebook groepen voor in die schrijvers of groepen voor lezers. Ook op Reddit kun je slim je boek promoten door in de juiste subreddits te adverteren. Als je online zichtbaar bent, vergroot dit je kans dat je boek ook daadwerkelijk gelezen wordt.