Debandzooi
Image default
Humor

De moeilijkste puzzel van het jaar

De Jaarlijkse kerstpuzzel van de AIVD is een van de moelijkste puzzels, volgens de makers. Naar verluidt is het nog nooit iemand gelukt om alle 100 punten van de puzzel te behalen. De NBV kerstpuzzel heeft als doel om het systematisch en logisch denken te stimuleren. 

Opzet

De puzzel bestaat uit 29 vragen in totaal, die onafhankelijk van elkaar zijn op te lossen. De puzzel krijgt door de jaren heen steeds meer bekendheid. Volgens de bedenkers is het altijd de bedoeling geweest dat de puzzel moelijk was, maar onoplosbaar willen ze hem niet noemen. “Elke opgave is weleens goed beantwoord. Het is gewoon zo dat niet één iemand alle vragen goed heeft beantwoord,” vertelden ze twee jaar geleden. Alle deelnemers krijgen tot 11 januari de tijd om hun antwoorden op te sturen. De makers vragen ook nadrukkelijk om geen antwoorden te publiceren tot die datum. Als prijs voor de winnar staat er een beker tegenover en wat eer van de AIVD. Er valt er zeker dus geen baan aan te winnen helaas.

Tips om de puzzel op te lossen

De beruchte eerste vraag van de puzzel is altijd dat je een woord moet invullen die past bij een bepaalde reeks. Veel mensen haken hier al af. Het is voor de emeste een kwestie van: je ziet het meteen of je ziet het nooit. De truc is om te weten waar je bij zo een vraag moet beginnen. Een voorbeeld uit de puzzel: 

“Vraag 1a: Wat is een passende afsluiting van deze reeks?

START, ASTER, STIER, INERT, DINER, …“?


Bij de tweede woord hebben ze letter omgehusseld van het eerste woord en de T vervangen voor een E. Als we deze logica toepassen op de overige woorden komt vervolgens de I erbij, dan de N en de D. Na een paar seconden nadenken, kan je opmaken dat het om het woord ”Eind” gaat. Het grootste karwei van de puzzel is dus om in de juiste mindset te komen. Mocht het nou echt niet jouw ding zijn, dan kan je altijd nog legpuzzels kopen.