Debandzooi
Image default
Electronica en Computers

Het aanschaffen van een 3d pen

Heb je weleens gezien hoe een 3d pen werkt? Heb je het misschien zelf al eens uitgeprobeerd en wil je er nu zelf een aanschaffen? Dan zal je ze in alle soorten en maten vinden op internet, zoals hier op deze website. Zeker als je nog geen of weinig ervaring met zo’n pen hebt, is het lastig je keuze te bepalen. Wij raden beginners aan niet direct een duur geavanceerd exemplaar te kopen, maar te beginnen met een basic exemplaar met een goede kwaliteit. Het is niet moeilijk te leren om te gaan met een 3d pen, maar het is wel even wennen.

Dik, dun, welk filament?

Zet je de pennen op een rij dan zul je direct zien dat er grote verschillen tussen de pennen zitten. Vooral in de vormgeving. Hoe goedkoper, hoe dikker zou je bijna zeggen. De allereerste 3d pen was inderdaad een dik exemplaar, onhandig voor kleine kinderhandjes. De nieuwste generatie 3d pennen zijn slank en hebben een vernieuwd binnenwerk. Schaf je een pen aan voor een kind, dan zijn die dikke exemplaren dus niet handig. Ze geven weinig grip. Dan het filament. Tegenwoordig kan je met de meeste 3d pennen tekenen met zowel ABS als PLA filament. PLA is weliswaar brozer dan ABS, maar milieuvriendelijk.

3d pennen met filament

Schaf je een 3d pen aan, dan is het slim om te kiezen voor een pakket waarbij ook direct het filament wordt meegeleverd. Meestal bestaan deze pakketten uit een 3d pen met 10 of 20 verschillende kleuren filament. Gemiddeld zit er op een rolletje filament 5 meter per kleur, dus met zo’n pakket kan je even vooruit. Blijkt het dat je bepaalde kleuren vaker gebruikt, dan kan je deze gewoon los bijbestellen. Overigens zijn er ook filamenten die een metallook of een houtlook hebben.